Arganový olej

Arganový olej se získává ze semen arganového stromu, který roste v jihozápadním Maroku a je zde nazýván "Svatým stromem". Zde žijí berberské kmeny Amazigh, pro které je arganový strom nedílnou součástí kultury i obživy. Vzácný arganový olej se získává náročnou metodou ze semen plodů (ořechů). Pro získání jednoho litru čistého arganového oleje je zapotřebí zpracovat přibližně 30 kg plodů. Sklizeň je velmi namáhavá, neboť musí být prováděna ručně. Tudíž je arganový olej několikanásobně dražší než nejkvalitnější panenský olivový olej. 
  Stromy Argania Spinosa rostou výhradně v Maroku, dosahují 8 až 10 metrů výšky a dožívají se 150 až 200 let. V této jediné lokalitě stromy rostou díky přítomnosti místního druhu koz, které se živí nažloutlými ořechy tohoto stromu. Bylo zjištěno, že právě Arganový strom se může rozmnožovat jen tehdy, prošel-li plod trávicím ústrojím této kozy.

  V současnosti pokrývá arganový les plochu 8 280 km2 a je pod záštitou UNESCO.

Zvláštností je, že stromy kvetou v dubnu (žlutozelenými květy), ale plody dozrávají až následující rok v červnu až červenci. 

  Olej obsahuje 80% nenasycených mastných kyselin, je bohatý na důležité mastné kyseliny (kyselina olejová, alfa-linolová, linolová, palmitová aj.) a je odolnější vůči oxidaci než olivový olej. Arganový olej je používán po staletí pro své významné regenerační, léčebné, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Dodává tělu cenné živiny, které díky znečištěnému životnímu prostředí ztrácíme. Používání kosmetických výrobků s arganovým olejem chrání před předčasným stárnutím pokožky, před UV zářením, pomáhá při léčbě ekzémů, dermatitidy, lupénky, akné a jiných kožních potížích. Doporučuje se i pro péči o pokožku dětí. 

 

Kontakt

Levandulový obchůdek Praha
607 860 155 info@levandulovyobchudek.cz