Skořice

Skořice je kůra stromu skořicovníku ceylonského (Cinnamomum zeylanicum), který pochází z Ceylonu, čili Srí Lanky. Dnes se tento strom pěstuje na více místech v tropickém klimatu. Ovšem za nejkvalitnější se stále považuje skořice z Ceylonu, nejlépe sklizená z osmiletého keře. První zmínky o skořicovníku pochází ze starověké Číny a jsou 6000 let staré! Také staří Egypťané používali skořici jako léčivo i aromatickou látku. V českých zemích je skořice známa od 15. století.

Sklizená vnitřní kůra se suší a během procesu sušení se svinuje do typických dvojroliček, bohatých na silice. Aromatická je ale celá rostlina a proto se z jejích listů, větví i květů získává skořicový olej. Skořice má příjemnou kořeněně nasládlou vůni i chuť, kterou jí dodává zejména cinnamaldehyd (skořicový aldehyd). Esenciální olej ze skořicové kůry obsahuje 90% cinnamaldehydu. Tato látka je ve vysoké koncentraci pro kůži dráždivá a ve větších dávkách může být až toxická!

Využití skořice je široké. Od farmacie, přes likérnictví, léčitelství, voňavkářství až po kosmetický průmysl. V kosmetice se používá např. při výrobě mýdel či v přípravcích pro ústní hygienu. Má totiž dezinfekční a antibiotické účinky. Často se používá jako přírodní prostředek při nachlazení a chřipce. Zlepšuje trávení a snižuje krevní tlak. Zahřívá organismus, což oceníme zejména v zimě, protože posiluje ledviny a celkově osvěžuje. Stačí pár kapek skořicového oleje v aromalampě.

Kontakt

Levandulový obchůdek Praha
607 860 155 info@levandulovyobchudek.cz